Ellen Goldman - Berrington

n.v.t.

n.v.t.

Emaillist

Biografie

Ellen Goldman - Berrington (1932 - Den Haag)                

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellen Goldman-Berrington is wellicht onder het grote publiek niet zo bekend, maar kan misschien (naast Go de Kroon) wel als één van Nederlands grootste emailleurs worden gezien van de afgelopen 70 jaar. Zij is nu typisch iemand die toekomstig cultureel erfgoed maakt. Ook is zij op internationaal gebied een bekende emailleur, met diverse tentoonstellingen en aankopen door diverse musea in de wereld.

Ellen (geboren in 1932 in Groot Britannië) woonde in de Morsestraat in Den Haag en is 8 jaar als de oorlog uitbreekt. Haar vader is een Engelsman.
Ellen's mooiste herinnering is hoe iedereen in de oorlog alles met elkaar deelde. Ellen:"We deelden het hout voor in de kachel van de gekapte bomen op de Suezkade. Mijn vader zat ondergedoken in een ruimte onder ons huis. Hij kon dus zelf geen hout kappen. Maar hij hoefde niet de hele dag daar te zitten. Hij maakte overdag veel schilderijen. Die ruilden we bijvoorbeeld voor een zak bruine bonen". Ellen op kreeg in de oorlog in een school in de Galvanistraat in Den Haag extra voedsel uitgereikt. Na enige omzwervingen is haar huidige atelier in deze school gevestigd. Misschien maakt haar bewogen leven haar tot een begenadigd kunstenares. Veelzijdig: emailleur, batakkist en schilderes.

Over haar kunstuitingen zegt Ellen: "Email fascineert mij omdat, met vuur of in een oven, op zeer hoge temperatuur, een schijnbaar onmogelijke verbinding wordt gemaakt tussen glas en metaal. Het metaal geeft sterkte, het glas geeft gloed en prachtige kleuren. Het eindprodukt is bestand tegen weersinvloeden en tegen diverse vormen van vandalisme. Voor kinderen maak ik graag herkenbare voorstellingen waarbij ik soms gebruik maak van hun eigen tekeningen. Voorts zijn ruimtevaart, science fiction en abstracte voorstellingen geliefde onderwerpen. Vaak werk ik thematisch. Bij het batikken ligt dat anders. Van nature ben ik een ongeduldig mens en het welhaast oneindige geduld dat nodig is om een werkstuk tot een goed einde te brengenvind ik fascinerend. Het verwijderen van de was is voor mij een moment van spanning waar ik, gedurende het hele proces, vooruit zie. De inspiratie voor mijn batikwerken vind ik in de natuur. Bij het plateelschilderen werk ik in onderglazuur naar eigen ontwerp, in kleuren naar eigen idee en in opdracht ook in Delfts blauw".

 

Ellen en haar zus kregen tekenles- en schilderles van de kunstschilder Willy Fleur (1888 - 1967) uit Den Haag en Jan Cossaar. Haar vader was leraar Engels. In z'n vrije tijd schilderde hij, vol enthousiasme.
Ellen Goldman-Berrinton leerde Willy Fleur kennen toen ze ongeveer vijf jaar oud was. Het was enkele jaren voor de tweede wereldoorlog en kunstenaars hadden het in die tijd erg moeilijk. Op een regenachtige zondagochtend werd er aangebeld bij het huis van Ellen. Er stond een meneer voor de deur, en dat was Willy Fleur. Meneer Fleur had een tas bij zich. Hij vertelde dat hij kunstschilder was en hij vroeg of Ellen's 
vader zijn werk eens wilde zien en wellicht iets wilde kopen. Uit dit eerste bezoek kwam een goede vriendschap voort die vele jaren duurde. Ellen's vader organiseerde voor Willy Fleur een schildersgroepje van vrienden die een maal per week samen een ochtend op het atelier van Willy Fleur gingen schilderen. Op een dag vertelde de vader van Ellen dat 'Meneer Fleur' had gevraagd of Ellen en haar zusje schilderles van hem zouden willen hebben.  

 

Meer informatie vindt u op de website van Ellen Goldman: http://www.goldman-arts.nl/                                                          

 

portfolio

Lente (emaille op glas)
Reef 1