Johannes Hendrikus Scholten (de Oudere)
Biografie
Johannes Hendrikus Scholten (de Oudere)
(Overschie, 29 februari 1904 - Arnhem, 25 maart 1981)
Johannes Hendrikus Scholten (De oudere. Zijn kleinzoon Robert Scholten schildert ook en heeft de bijnaam de Jongere) was een Nederlands kunstschilder. Hij richtte hij zich op stillevens, landschappen en portretten. Hij was actief als schilder in Rotterdam, Schiedam en Overschie (1924 - 1966) en Arnhem (1966 - 1981).
Er zijn meer dan 40 schilderijen getraceerd van Scholten in particulier bezit. Verder zijn er meerdere schetsboeken bekend. In het gemeentearchief van Rotterdam zijn 28 werken bekend van de omgeving Rotterdam in krijt, waterverf, potlood en inkt.
Biografie
Van zijn vader mocht hij in eerste instantie geen opleiding op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam volgen. Hij moest een vak leren waarmee je echt je geld kon verdienen. Hij werd elektricien tot de crisis in de dertiger jaren uitbrak. Toen er geen boterham meer te verdienen was als elektricien volgde hij alsnog de opleiding aan de kunstacademie in Rotterdam.
Hij is getrouwd op 27 maart 1929 met Margaretha Adriana van Houwelingen (geboren 28 augustus 1905). Beiden waren zeer muzikaal en verbonden aan een Rotterdams orkest, waarbij de heer Elskamp concertmeester was. Johannes speelde als hoofdinstrument viool en Margaretha speelde als hoofdinstrument cello. Verder speelden ze mondharmonica, citer en accordeon. Margaretha boetseerde ook veel beelden. Toen het echtpaar in 1966 verhuisde naar Arnhem en speelde Johannes bij NOVA, het Nieuwe Orkest Voor amateurs Arnhem. Hij gaf bij Nova ook vioollessen aan leerlingen. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren met de roepnamen: Jannie, Christoffel, Jaap en Ada. Geen van allen is kunstenaar geworden, hoewel Christoffel goed viool kon spelen die les kreeg van zijn vader. Christoffel, die getrouwd was met Trijntje van Vondel, had wel een groot tekentalent, maar paste dit later toe als bouwkundig ingenieur. Alle kinderen hebben als kind veel getekend en geboetseerd. Jannie heeft dat later ook toegepast in haar werk als onderwijzeres.
Johannes was tijdens zijn Rotterdamse periode lid van het Rotterdams Kunstenaars Sociëteit. In die periode had Johannes ook een expositie in het museum Boymans van Beuningen en het gemeentehuis te Overschie.
In Overschie woonde Johannes onder andere in de Oranjestraat en vervolgens de Rodenburgstraat. In Arnhem woonden ze onder andere in de Javastraat en Rozenstraat. Op dit laatste adres kon je vanuit het raam het Arnhems gemeentemuseum zien, waar hij geregeld op bezoek ging. In die tijd was Pierre Jansen directeur van dit museum, bekend van Openbaar kunstbezit. Ná de Rozenstraat is het echtpaar verhuisd naar Elderveld, een dorp dat bij Arnhem hoort. Eerst is zijn vrouw Margaretha overleden (1980). Johannes volgde één jaar later (1981). Beiden liggen op de begraafplaats Moscowa in Arnhem begraven.
In Overschie had Scholten regelmatig contact met de kunstschilders Gerard Wiegman en Piet Lamers. Wiegman en Scholten schijnen regelmatig samen geschilderd te hebben in de omliggende polders.
Een van de schilderijen die op deze website staat is een kopie die J.H. Scholten maakt van een schilderij van de bekende schilder H.J. Scholten. Dit schilderij staat bekend onder de naam van Zondagmorgen. De verblijfsplaats van het originele schilderij is het Rijksmuseum. Zie ook https://rkd.nl/nl/explore/images/34110
Een oudoom van Johannes, genaamd W.K.(Willem Karel) Scholten, schilderde ook. Deze W.K. Scholten is raadslid geweest in Overschie. Van zowel Johannes als van deze W. K. Scholten hangt een schilderijtje in het museum Oud Overschie. Het is niet bekend of en met welke schilders hij in Arnhem contact had. Verder was er nog de vader van Johannes Hendrikus Scholten, genoemd J.J. (Jacob Johannes) Scholten, die schilderende voor zijn liefhebberij. Van hem staan op deze website nog drie schilderijtjes.